Cacao / chocolade
Door: Edwin en Marian
Blijf op de hoogte en volg Edwin en Marian
18 Juni 2009 | Costa Rica, Jacó
De cacaoboom moet op een schaduwrijke plaats staan met in de nabijheid een heliconia. De boom is herkenbaar aan lila/kleurige blaadjes.
De insecten die de heliconia bezoeken bevruchten de de bloem van de cacaoboom.
Zodra de vrucht rijp is kan deze alleen in de natuur door apen open worden gemaaktl, zie foto 2. De apen eten het vruchtvlees rondom de pit eraf, smaakt een beetje naar citroen met iets zoetigs, en spuwen de pit weer uit. Door de bacterieen uit de bek van de aap ontstaat er een fermentatieproces met de pit, wat te zien is op foto 3, 1e bakje rechts boven, de boon wordt wit.
Dit proces duurt 7 dagen. Op foto 3 zijn de bovenste bakjes, links boven beiden de 4e dag, het bakje rechtsonder de 7e dag.
Wanneer de pitten niet geinfecteerd worden met de bacterie gaat de pit ontkiemen en wordt een nieuwe boom.
Na de 7e dag worden de pitten in de zon gedroogd. In Afrika, de grootste producent van cacao, worden de bonen snel gedroogd. In CR laten ze de bonen minimaal 7 dagen in de zon drogen, zie foto 4. Hoe langzamer de pitten gedroogd worden, hoe voller en aromatischer de smaak zal worden.
Op foto 5 is te zien dat de bovenste boon in de hand van Edwin gerijpt is en krokant, terwijl de boon daaronder nog rubberachtig is.
Wanneer het drogingsproces klaar is, worden de bonen in een pan gebrand, zoals je ook nootjes in een koekepan zonder boter roostert. Je kunt dan de cacao al proeven. In eerste instantie smaakt het als een chocokoffieboon, maar wanneer het doorgeslikt is houdt je de smaak van cacao in je mond, zie foto 6.
Na het branden kun je de boon met je nagels openbreken, waarna de bonen in een vijzel gemalen worden, zie foto 7.
Daarna wordt er suiker en kaneel bij gedaan en de smurrie wordt opnieuw gevijzeld, zie foto 8.
Hierna wordt de smurrie in een speciaal maalmachientje gedaan om het geheel nog fijner te malen, zie foto 9.
Wanneer dit gebeurd is heb je de cacao zoals wij die kennen, zie foto 10, en het smaakt echt verrukkelijk.
De cacaoboon van CR bestaat uit 75% cacao en 25% vet (van het vet wordt de witte chocola gemaakt). De boon uit afrika bestaat voor 50% uit cacao en 50% vet, aldus de Tico.
Toen de cacaoboon uitgevonden was werd het als betaalmiddel gebruikt, bijvoorbeeld een konijn koste 10 bonen een slaaf 100 bonen. Ook alleen de hoge pieten waren in het bezit van de bonen, dus niet de gewone burgerij, om het zomaar te zeggen.
Om de drank te maken werd kokend water bijgegoten en de beker werd over en over gegoten om een soort schuimlaag en vollere smaak te krijgen, zie foto 11 en 12.
Om vaste chocola te maken werd de poeder een aantal malen verhit en afgekoeld. De uiteindelijke vloeibare chocolade werd in vormpjes gedaan en afgekoeld, zie foto 13 en 14.
Zoals de meeste van jullie weten houd ik niet zo van bruine chocola, maar ik moet zeggen dat het echt, echt, echt verrukkelijk was, getuige foto 15 van een choladefreak, die meerdere lepels vloeibare chocola mocht schoonmaken.
De chocolademelk en blokjes chocolade mochten wij ook opdrinken en eten.
Het was overigens pure chocolade die ik zelfs van Borrel nog niet heb mogen proeven.
Zo dat was het chocoladeverhaal.
Dus bij elk chocolaatje of kopje chocomel weten jullie nu dat elk pitje in een apenbek heeft gezeten ....
Groet van Edwin en Marian
21 Juni 2009 - 20:23
Lilian En Lucas:
Wauw, prachtige reis !
Die chocoladevrucht met pitten lijkt wel een nest met jonge muizen. Kan me niet voorstellen dat apen dat lekker vinden. Zou Borrel ook weten dat er apenzuur in zijn chocolaatjes zit? -
23 Juni 2009 - 05:00
Zusje:
dag lieve globe trotters,
wat jammer dat internet nog geen smaaksensatie aanbiedt. Verse choco.... oh la la . Ik kan goed geloven dat je daar de witte 'chocolade' voor laat staan!
En Edwin op de foto als proever (van gefermenteerd voedsel)!
Wat een gedoe moet dat zijn om al die door de apen uitgespuwde zaden te zoeken en op te rapen. Hebben jullie ook de mensen-variant uitgelegd gekregen? Ben benieuwd waarmee de fermentatie dan wordt ingezet.
Dikke kus, geniet-ze en kom veilig weer terug,
Yvonne
P.S. Boudewijn vroeg zich af of ome Edwin behalve de aap nog meer dieren nadoet........ -
26 Juni 2009 - 14:33
Ronjen:
hallo dappere globetrotters, we zijn dus opdezelfde tijd met vakantie, wij zitten in miamia, florida op dit moment, en zijn de koffers weer aan het inpakken voor de terugreis, na heel wat problemen met onze laptop nu eindelijk een stabiele verbinding. wat een avonturen beleven jullie zeg, prachtige foto van ed bedekt met modder by the way. het enige dier dat wij hebben gezien was een mega kakkerlak die in de badkamer van onze villa zat, werd ook wat afgeschreeuwd. leuke site trouwens dat waarbenjijnu. heel veel plezier in the big apple. greetz ronjen